Gondoltad volna?
2014. október 16. írta: magori

Gondoltad volna?

Gondoltad volna, hogy a nyugdíjba vonuláskor várhatóan legalább 60%-al csökkenni fog a jövedelmed?
Egyes tanulmányok pedig 100 eurós havi nyugdíjat valószínűsítenek 20 éven belül?

- Hogyan lehetséges ez?
- Miként készülhetsz fel rá?


A nyugdíjbiztosítási adókedvezmény bevezetésével nagyon népszerű lett a nyugdíj-előtakarékosság kérdése. Szerencsés, hogy ez a fontos téma ilyen figyelmet kap. Elsősorban a biztosítási piac feltámadásán keresztül. A biztosítási közvetítők egy része kötelezően, nyugdíjtanácsadóvá is avanzsált.

Ugye milyen jól működik a piac? A támogatás bevezetésével egyértelmű az üzenet. Gondoskodj a nyugdíjadról! Elengedhetetlen a nyugdíj megtakarítás! Eljuttatjuk ezt az üzenetet hozzád: Vásárolj nyugdíjbiztosítást!

- Hallottál már korábban a nyugdíjproblémáról?
- Foglalkoztál vele?

Nem nagyon, pedig egyáltalán nem újdonság. Ezért is nagyon fontos a pénzügyi közvetítői piac. Eljuttat az emberekhez olyan fontos lehetőségeket, amikre maguktól nem figyelnek oda.

A nyugdíjjal az a gond, senki nem szeretne öreg lenni. Főleg nem a fiatalok. Nem beszélve arról, hogy mindenki a Mennyországba szeretne jutni, de senki nem szeretne meghalni. Nem várjuk és nem társítunk hozzá pozitív élményt. Inkább addig is a homokba dugjuk a fejünk:

- "Soká lesz még az, mit foglalkozzak vele…"

- "Úgysem érem meg…."

- "Mit fog érni a pénzem akkor, lehet nem is lesz már pénz…"

Hallhatod a jól csengő kifogásokat. Ellenben az a tény, hogy az egészségügy rohamos fejlődésével az átlagéletkor is folyamatosan nő, egyre többen érjük meg a nyugdíjat.

A másik tábor azzal takarózik, hogy rengeteg járulékot fizetett, így biztos sok nyugdíja lesz. A rossz hír viszont az, hogy a felosztó kirovó nyugdíjrendszer nem így működik.

Vajon miért nem nézheted meg az államnál összegyűlt egyéni nyugdíjszámládat? Talán mert ilyen nem is létezik.

Ugyan miért lett átnevezve a munkáltatói nyugdíjjárulék szociális hozzájárulási adóvá? Talán azért, hogy ezen befizetés után később ne lehessünk automatikusan nyugdíjra jogosultak.

Mi befolyásolja a jövőbeni nyugdíjadat?

Sokan azt mondják, majd az állam megoldja. Eddig is működött valahogy. Nem fogja magára hagyni az emberek tömegeit. Valószínűleg igen, valamilyen minimális nyugdíjra a jövőben is számíthatsz. A társadalom nem fog felvállalni egy szociális katasztrófát. Nem beszélve arról, hogy a pártok egyik legnagyobb szavazótábora a nyugdíjasok tömegei lesznek.

A kérdés inkább az, mennyi lesz ez az összeg? Mire lesz elég?

Szerintem senki nem tudja pontosan, de az biztos, hogy a jelenlegi folyamatok alapján a mostaninál lényegesen alacsonyabb összegre számíthatunk. A későbbiekben meg fogod érteni miért.

A jelenlegi rendszer 113 000 Ft átlagnyugdíjat biztosít. Mire elég ez most Neked? Vajon miért kerültek a magánnyugdíj-pénztári befizetések beolvasztásra az állami kasszába? Mert az állami szociális háló és benne a nyugdíjellátó rendszer fenntartása egyre nehezebb. A jövőbeni nyugdíjak lettek feláldozva a jelenlegiek finanszírozhatósága érdekében. Könnyen megértheted, hogy a demográfiai helyzet csak tovább ront a képen. Nem lesz elég a mostani intézkedés.

Mit tehetsz? Az első dolog mindenképpen az, hogy foglalkozz vele. Minél korábban nézel szembe a problémával, annál könnyebb lesz rá felkészülnöd. Tehetsz félre havonta, számíthatsz örökségre és a gyermekeid támogatására is. Számos lehetőség létezik. A lényeg, legyél tisztában azzal, mire és kire számíthatsz majd nyugdíjas korodban. Ha pedig ez nem lenne elegendő, vagy nem szeretnél a gyermekeiden lógni, akkor szükséges valamit tenned.

Amikor a nyugdíjról beszélünk, nagyon körültekintőnek kell lenni. A nyugdíjbiztosításokon túl egyéb megtakarítási lehetőségek is léteznek, melyeket fontos ismerned egy megalapozott döntéshez.

A nyugdíj körül sok a homályos folt, pedig fontos lenne erről a kérdésről őszintén beszélni. Remélem, hogy egy tisztább képet kaptál arról, hogy miért fontos a nyugdíjkérdés és miként szeretnél rá felkészülni.

Segítünk! Olvass tovább a bejegyzésekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://gondoskodj.blog.hu/api/trackback/id/tr226798371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása